Reklama Magnum Junior
Reklama Magnum Junior
Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Bez żelaza ani rusz

29 kwietnia 2013

Zapobiega niedokrwistości i zmęczeniu, zwiększa witalność i odporność na choroby, wspomaga proces wzrostu – żelazo, szczególnie ważne dla zdrowia dziecka od najmłodszych lat.

Żelazo a niedokrwistośćwitaminy i żelazo

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęściej spotykaną postacią tej choroby. Mamy z nią do czynienia wówczas, gdy organizm jest niedostatecznie zaopatrzony w żelazo.

Sytuacja taka może mieć miejsce u noworodków, wówczas gdy zapasy tego składnika mineralnego z okresu płodowego są niewystarczające, natomiast u dzieci i dorosłych najczęstszą przyczyną jest zbyt mała w stosunku do potrzeb organizmu podaż żelaza w codziennej diecie.

Dzieje się tak wówczas, gdy mimo prawidłowego i zbilansowanego odżywiania, żelazo nie jest niestety wchłaniane w potrzebnej ilości. Może być również nadmiernie tracone na przykład na skutek krwawienia.

W życiu człowieka są okresy, kiedy szczególnie łatwo może nastąpić niedokrwistość – zbyt szybki wzrost u wcześniaków, okres dojrzewania, ciąża, krwawienie miesiączkowe.

krwinkiDo czego potrzebujemy żelaza

Jest ono najistotniejszym składnikiem czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędnym również w tworzeniu czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, ponadto wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc.

Żelazo jest także składnikiem wielu enzymów i białek uczestniczących w metabolizmie organizmu oraz bierze udział w syntezie DNA.

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do funkcjonowania układu odpornościowego

Gdzie szukać żelaza?

Zawartość żelaza (w mg) w 100 g produktów

mięso:kawałek mięsa

nerki – 7,9

wątroba – 6,6

przetwory mączne:

płatki owsiane – 4,5

pszenica – 3,3

owoce:

śliwki suszone – 3,9

rodzynki – 3,3

daktyle suszone – 2,1

warzywawarzywa:

szpinak–  3,0

groszek zielony – 1,9

brukselka – 1,3

różne:kawałek czekolday

drożdze piwne – 18,2

drożdże piekarskie – 4,9

czekolada – 20

jajaPrzyswajalność żelaza najważniejsza

W przypadku żelaza wszystko zależy nie od tego, albo raczej nie tylko od tego, ile się go z pożywieniem dostarczy, ale jego część zostanie przyswojona. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników.

Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (i zawarta w niej tanina), kawa i fityniany w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w tych pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka.

Natomiast w pokarmach pochodzenia zwierzęcego takich jak: żółtka jaj, wątroba, mięso, przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, np.; fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej i jego przyswajanie dochodzi tu do 5%.

Dlatego należy pamiętać przygotowując jedzenie, że odpowiednio duże dawki witaminy C dodane do przetworów zbożowych przed ich gotowaniem zwiększają przyswajanie żelaza.

Ile żelaza komu potrzeba?

Normy dzienne zapotrzebowania na żelaza dla dzieci w różnych przedziałach wiekowych są następujące:uczennica

Grupa wiekowa                          Zalecana norma (w mg)

niemowlęta do 6. miesięcy              10

od ½ do roku                                        15

od roku do 9 lat                                   10

chłopcy od 10 do 12 lat                     14

dziewczynki od 10 do 12 lat             16

dziewczęta od 13 do 18 lat                17

chłopak z ADHDTo świadczy o niedoborze żelaza

Jeśli któryś z poniższych objawów wystąpi u Twojego dziecka, może to świadczyć o niedoborze żelaza w jego organizmie: anemia, apatia, drażliwość, zajady w kącikach ust, bladość skóry, brak koncentracji, zaburzona koordynacja ruchowa i wzrokowa, osłabienie odporności czy zespół zaburzeń zachowania u dzieci (ADHD).

Nie dla niedoborumama daje dziecku żelazo

Wystąpieniu niedoboru żelaza zapobiega profilaktyczne stosowanie preparatów żelaza oraz wieloskładnikowych suplementów diety, które mają go w swoim składzie. Bezwzględnie muszą być – oczywiście z zalecenia lekarza i pod kontrolą – wprowadzone u wcześniaków, dzieci z ciąż mnogich lub narażonych na straty krwi podczas ciąży i porodu, dzieci matek, które podczas ciąży miały niedokrwistość.

Czasem niezbędna jest dodatkowa podaż żelaza w nawracających zakażeniach układu oddechowego, w okresie szybkiego wzrostu, jeśli występują długie lub obfite miesiączki, a także u osób z upośledzonym łaknieniem, jedzących mało mięsa, owoców i jarzyn.

Kupując preparat witaminowy-suplement diety dla naszej pociechy zwróćmy uwagę, czy ma w swoim składzie żelazo.

Iwona Trzcińska

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X