Reklama Magnum Junior
Reklama Magnum Junior
Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Pięć porcji warzyw każdego dnia

2 czerwca 2013

Najczęściej popełniany błąd w żywieniu dzieci to jadłopis ubogi w warzywa, które są ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Powinny one stanowić stały składnik żywienia. Podając dziecku 5 porcji warzyw dziennie, zapewniasz mu dietę bogatą w składniki odżywcze i błonnik.

Co oznacza 1 porcja? 

Dla dziecka w przedziale wiekowym 13-36 miesięcy jedna porcja warzyw to np.:

  •  1 mały pomidor,
  • ½ papryki,
  • szklanka gotowanego kalafiora lub gotowanej cukinii.

Warzywa możesz podawać dziecku na surowo (jako chrupiącą przekąskę, dodatek do kanapki lub surówkę) oraz gotowane w formie zupy, dodatku do ryżu lub kaszy.miks warzyw

Masz do wyboru rozmaite rodzaje warzyw: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i inne.

Popularny jest również podział warzyw według kolorów: białe, żółte, zielone, pomarańczowe, czerwone. Korzystaj z tej różnorodności, bo każde warzywo zawiera różne, ale równie cenne i niezbędne składniki odżywcze.

Cenne warzywa 

Witamina C

Witaminę C zawierają miedzy innymi warzywa takie jak: brokuły, papryka, kapusta, pomidory.

Jedna z najważniejszych jej funkcji to przyspieszanie procesu gojenia się ran. Ułatwia także przyswajanie żelaza, pamiętaj zatem o łączeniu produktów zawierających witaminę C z pokarmem o dużej ilości żelaza (np. z mięsem lub jajami).

Istotnym składnikiem odżywczym występującym głównie w warzywach zielonych (natka pietruszki,brokuły, brukselka, sałata i szpinak) są foliany (m.in. kwas foliowy). Wpływają one korzystnie na system nerwowy i mózg, a także na samopoczucie. Wspomagają procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie krwinek czerwonych.

Witamina A

Bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, są warzywa żółte i pomarańczowe (marchew, dynia).

Żelazo

Bardzo ważnym pierwiastkiem w odżywianiu dzieci jest również żelazo. Bierze ono udział w transporcie tlenu do mózgu oraz w tworzeniu składników krwi. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Warzywa, które zawierają w swoim składzie żelazo to przede wszystkim buraki i zielona część pietruszki.

Potas

Potas to składnik pokarmowy, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.

Spotykany jest w różnych rodzajach warzyw, głównie w burakach, brukwi, bakłażanach, cukinii, czosnku, pomidorach oraz w szpinaku.

Wiele innych cennych składników

Warzywa są również dobrym źródłem innych niezbędnych składników mineralnych: magnezu, manganu, molibdenu, wapnia, cynku i miedzi.

Ważne!

Niestety obróbka termiczna warzyw zmniejsza ilość niektórych witamin i minerałów. Aby straty były niewielkie, zadbaj o odpowiednie przygotowywanie warzyw. Gotuj je w małej ilości wody, dbaj żeby się nie rozgotowały i podawaj dziecku do spożycia od razu po ugotowaniu.

W sezonie letnim kupuj świeże, lokalne warzywa. W okresie zimowym z powodzeniem zastąpią je mrożonki.

Pamiętaj – podając dziecku 5 porcji warzyw dziennie, zapewniasz mu dietę bogatą w składniki odżywcze i błonnik.

 

Na podstawie materiałów  prasowych i strony internetowej programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia i strony http://www.1000dni.pl

Ww.  strona  powstała po to, by upowszechniać wiedzę na temat właściwego odżywiania dzieci w pierwszych trzech latach życia, na które przypada najintensywniejszy wzrost i rozwój. Strona ma promować wytyczne dotyczące żywienia małych dzieci oraz przekazywać praktyczną wiedzę na temat najnowszych zaleceń. A także budować wśród rodziców i opiekunów świadomość, iż odpowiednie odżywianie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych ma ogromny wpływ na zdrowie dzieci oraz długość i jakość ich życia

Redakcja www.dziecko.rytmyzdrowia.pl  zachęca do zapoznania się z programem.

 

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X