Pięć porcji warzyw każdego dnia
2 czerwca 2013
Najczęściej popełniany błąd w żywieniu dzieci to jadłopis ubogi w warzywa, które są ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Powinny one stanowić stały składnik żywienia. Podając dziecku 5 porcji warzyw dziennie, zapewniasz mu dietę bogatą w składniki odżywcze i błonnik.
Co oznacza 1 porcja? 
Dla dziecka w przedziale wiekowym 13-36 miesięcy jedna porcja warzyw to np.:
- 1 mały pomidor,
- ½ papryki,
- szklanka gotowanego kalafiora lub gotowanej cukinii.
Warzywa możesz podawać dziecku na surowo (jako chrupiącą przekąskę, dodatek do kanapki lub surówkę) oraz gotowane w formie zupy, dodatku do ryżu lub kaszy.
Masz do wyboru rozmaite rodzaje warzyw: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i inne.
Popularny jest również podział warzyw według kolorów: białe, żółte, zielone, pomarańczowe, czerwone. Korzystaj z tej różnorodności, bo każde warzywo zawiera różne, ale równie cenne i niezbędne składniki odżywcze.
Cenne warzywa 
Witamina C
Witaminę C zawierają miedzy innymi warzywa takie jak: brokuły, papryka, kapusta, pomidory.
Jedna z najważniejszych jej funkcji to przyspieszanie procesu gojenia się ran. Ułatwia także przyswajanie żelaza, pamiętaj zatem o łączeniu produktów zawierających witaminę C z pokarmem o dużej ilości żelaza (np. z mięsem lub jajami).
Istotnym składnikiem odżywczym występującym głównie w warzywach zielonych (natka pietruszki,brokuły, brukselka, sałata i szpinak) są foliany (m.in. kwas foliowy). Wpływają one korzystnie na system nerwowy i mózg, a także na samopoczucie. Wspomagają procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie krwinek czerwonych.
Witamina A
Bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, są warzywa żółte i pomarańczowe (marchew, dynia).
Żelazo
Bardzo ważnym pierwiastkiem w odżywianiu dzieci jest również żelazo. Bierze ono udział w transporcie tlenu do mózgu oraz w tworzeniu składników krwi. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Warzywa, które zawierają w swoim składzie żelazo to przede wszystkim buraki i zielona część pietruszki.
Potas
Potas to składnik pokarmowy, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.
Spotykany jest w różnych rodzajach warzyw, głównie w burakach, brukwi, bakłażanach, cukinii, czosnku, pomidorach oraz w szpinaku.
Wiele innych cennych składników
Warzywa są również dobrym źródłem innych niezbędnych składników mineralnych: magnezu, manganu, molibdenu, wapnia, cynku i miedzi.
Ważne!
Niestety obróbka termiczna warzyw zmniejsza ilość niektórych witamin i minerałów. Aby straty były niewielkie, zadbaj o odpowiednie przygotowywanie warzyw. Gotuj je w małej ilości wody, dbaj żeby się nie rozgotowały i podawaj dziecku do spożycia od razu po ugotowaniu.
W sezonie letnim kupuj świeże, lokalne warzywa. W okresie zimowym z powodzeniem zastąpią je mrożonki.
Pamiętaj – podając dziecku 5 porcji warzyw dziennie, zapewniasz mu dietę bogatą w składniki odżywcze i błonnik.
Na podstawie materiałów prasowych i strony internetowej programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia i strony http://www.1000dni.pl
Ww. strona powstała po to, by upowszechniać wiedzę na temat właściwego odżywiania dzieci w pierwszych trzech latach życia, na które przypada najintensywniejszy wzrost i rozwój. Strona ma promować wytyczne dotyczące żywienia małych dzieci oraz przekazywać praktyczną wiedzę na temat najnowszych zaleceń. A także budować wśród rodziców i opiekunów świadomość, iż odpowiednie odżywianie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych ma ogromny wpływ na zdrowie dzieci oraz długość i jakość ich życia.
Redakcja www.dziecko.rytmyzdrowia.pl zachęca do zapoznania się z programem.