Wapń dla Twojego dziecka
20 lutego 2013
Wapń jest niezbędnym minerałem – jest składnikiem kości i zębów, odgrywa zasadniczą rolę w przekazywaniu informacji za pomocą nerwów.
Wapń a zdrowie dziecka
Wśród ogółu składników mineralnych, wchodzących w skład organizmu dziecka, udział wapnia w budowie tkanek ciała jest najważniejszy. To wapń (łącznie z fosforem) odpowiadają za prawidłowy stan zębów i kości.
Poniżej jego inne liczne funkcje:
- jest niezbędny do funkcjonowania mięśni;
- potrzebujemy go do uwalniania neuroprzekaźników w mózgu – wspomaga układ nerwowy;
- jest niezbędny do krzepnięcia krwi oraz regulacji ciśnienia krwi;
- bierze udział w procesach metabolicznych żelaza;
- zachowanie prawidłowego rytmu serca i prawidłowa czynność układu naczyniowo-sercowego zależą od wspóldziałania wapnia i magnezu;
- jest niezbędny do budowy komórek;
- pomaga organizmowi wykorzystać żelazo a także ułatwia transport składników odżywczych przez błony komórkowe;
- dzięki niemu organizm łatwiej przyswaja witaminę B12
Kiedy wiadomo, że go za mało?
Wystąpienie poniższych objawów może świadczyć o niedoborze wapnia w organizmie:
- zaburzenia wzrostu,
- krzywica,
- choroby dziąseł,
- kurcze mięśni,
- mrowienia i drętwienia w rękach i nogach,
- zwolnienie tętna,
- ból w stawach,
- kłopoty z paznokciami, włosami,
- zaparcia,
- wysypki.
Ile wapnia dla kogo?
Grupa wiekowa Zalecana norma (w mg)
niemowlęta do 6. miesiąca życia 360-600
od ½ roku do roku 540-600
od roku do 3 lat 800
od 4 lat do 10 lat 800-1000
chłopcy 11-18 lat 1000-1200
dziewczynki 11-18 lat 1000-1200
Ile wapnia w czym?
Najlepszym źródłem wapnia są: odtłuszczone mleko, jogurt i półtłusty ser gdyż obecna w tych produktach laktoza wzmaga wchłanianie wapnia. Również, dużą ilość wapnia zawierają ryby a zwłaszcza ryby w konserwach z jadane z ośćmi. Wapń z warzyw jest gorzej przyswajalny ponieważ zawierają one tez błonnik i kwas szczawiowy, natomiast produkty zbożowe są słabym źródłem wapnia oraz mają niekorzystny stosunek wapnia do fosforu
Określenie optymalnych norm podaży wapnia w diecie jest trudne z powodu braku praktycznych możliwości ustalenia stopnia jego przyswajania w indywidualnym przypadku
Zawartość wapnia (w mg) w produktach spożywczych (100 g produktu)
mleko w proszku odtłuszczone – 1277
szprot – 1003
mleko pełne w proszku – 956
ser salami tłusty – 853
ser gouda tłusty – 795
bryndza – 532
rokpol – 530
ser topiony tłusty – 499
sardynka – 437
natka pietruszki – 193
jogurt – 147
mleko krowie (3,5% tłuszczu) – 118
kefir półtłusty – 118
maślanka – 118
ser twarogowy tłusty – 91
jaja całe (2 szt.) – 48, ale żółtka – (4,5 szt.) – 147
Jedzenie nie wystarczy – szukaj suplementów diety
Rzadko kiedy dieta dziecka, w zwłaszcza jeszcze niejadka, jest wystarczająco zbilansowana i dostarcza niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu witamin i składników mineralnych.
Wiedząc o tym niedoborze rodzic dbający o zdrowie swego dziecka, powinien spytać pediatry lub farmaceuty o suplement diety, który zawiera je w swoim składzie i jest przeznaczony specjalnie dla określonej grupy wiekowej.
Jak ze wszystkim tak i z wapniem nie należy przesadzić, albowiem zbyt wielka ilość wapnia w organizmie może też być niebezpieczna. Nadmierna dzienne dawka (powyżej 2000 mg) może prowadzić do hiperkalcemii
Zawartość wapnia w suplementach diety jest wyrażana w miligramach; pierwiastek ten wchodzi w skład większości preparatów wielowitaminowych.
Warto przed zakupem w aptece sprawdzać skład takich suplementów i wybierać spośród dostępnych na rynku te, które mają najbardziej optymalny.
Joanna Kulawik