Reklama Magnum Junior
Reklama Magnum Junior
Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Przepisy na Wielkanoc

24 marca 2013

Przygotowania do świąt wielkanocnych mogą stanowić znakomitą okazję do zabawy w gotowanie z dzieckiem. Proponujemy proste do wykonania potrawy, do których możemy wykorzystać pomoc ze strony naszego dziecka. Tym razem: roladki z szynki, muchomorki jajeczno-pomidorowe i mazurek z andruta z orzechami.

Spotkanie wielkanocne

Roladki z szynkiroladki z szynki

Składniki:

  • 10 plasterków z szynki gotowanej lub konserwowej jednej wielkości
  • 1 twarogowy serek do smarowania (ok. 250 g) lub zmiksowany twaróg z jogurtem
  • dodatki do wyboru do masy z sera:

- łyżka chrzanu

pokrojone nowalijki – szczypiorek

- pokrojony koperek z łososiem wędzonym

- pokrojone drobno oliwki i papryka marynowana

  • sól, pieprz do smaku
  • do dekoracji – papryka, oliwki, ogórek
  • wykałaczki

Sposób przyrządzenia:

  • Przygotować masę serową do smarowania szynki – wymieszać gotowy serek twarogowy (lub wcześniej zmiksowany twaróg z jogurtem) z wybranymi dodatkami. Można przygotować kilka wariantów.
  • Posmarować plasterki szynki masą/masami. Zwinąć ciasno roladki z szynki.
  • Aby się nie rozwinęły, wbić wykałaczkę. Można też roladki związać szczypiorkiem.
  • Ułożyć na talerzu i udekorować.
  • Włożyć na kilka godzin (ok. 2) do lodówki, by masa się dobrze połączyła.

Uwaga!  Możliwy wariant – ułożone na półmisku roladki z szynki zalewamy stygnącą lekko już zsiadłą galaretką z żelatyny (w wersji mięsno-jarzynowej). Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia galaretki.

Muchomorki jajeczno-pomidorowemuchomorki

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 nieduże dojrzałe pomidory
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać ze skorupek.
  • Odciąć czubki u góry i dołu (aby można było ustawić na talerzu).
  • Delikatnie wyjąć żółtka. Pognieść widelcem. Dodać sól, pieprz, łyżkę majonezu. Utrzeć na jednolitą masę i dodać pokrojony szczypiorek.
  • Otrzymaną masę nałożyć delikatnie do połówek białek. Ustawić na talerzu.
  • Umyć pomidory. Przekroić w poprzek. Nałożyć jak kapelusze na nóżki muchomorka z białek. Lekko przycisnąć. Ozdobić kropeczkami z majonezu.

Mazurek z andrutów z orzechami

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli prostokątnych lub kwadratowych
  • 1 puszka masy krówkowej o wadze ok. 400 g
  • 200 g łuskanych posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Wyłuskaj orzechy. Odłóż 20 sztuk do dekoracji mazurka. Resztę orzechów posiekaj.
  • Posmaruj wafla masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami.
  • Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij.
  • Smaruj tyle wafli na ile wystarczy masy, pamiętając, by zakończyć waflem z masą, na której ułożysz  odłożone wcześniej do dekoracji  połówki orzechów.
  • Całość włóż na noc do lodówki.

JK.pisanki

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X