Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Przepisy na Wielkanoc
24 marca 2013
Przygotowania do świąt wielkanocnych mogą stanowić znakomitą okazję do zabawy w gotowanie z dzieckiem. Proponujemy proste do wykonania potrawy, do których możemy wykorzystać pomoc ze strony naszego dziecka. Tym razem: roladki z szynki, muchomorki jajeczno-pomidorowe i mazurek z andruta z orzechami.
Spotkanie wielkanocne
Roladki z szynki
Składniki:
- 10 plasterków z szynki gotowanej lub konserwowej jednej wielkości
- 1 twarogowy serek do smarowania (ok. 250 g) lub zmiksowany twaróg z jogurtem
- dodatki do wyboru do masy z sera:
- łyżka chrzanu
pokrojone nowalijki – szczypiorek
- pokrojony koperek z łososiem wędzonym
- pokrojone drobno oliwki i papryka marynowana
- sól, pieprz do smaku
- do dekoracji – papryka, oliwki, ogórek
- wykałaczki
Sposób przyrządzenia:
- Przygotować masę serową do smarowania szynki – wymieszać gotowy serek twarogowy (lub wcześniej zmiksowany twaróg z jogurtem) z wybranymi dodatkami. Można przygotować kilka wariantów.
- Posmarować plasterki szynki masą/masami. Zwinąć ciasno roladki z szynki.
- Aby się nie rozwinęły, wbić wykałaczkę. Można też roladki związać szczypiorkiem.
- Ułożyć na talerzu i udekorować.
- Włożyć na kilka godzin (ok. 2) do lodówki, by masa się dobrze połączyła.
Uwaga! Możliwy wariant – ułożone na półmisku roladki z szynki zalewamy stygnącą lekko już zsiadłą galaretką z żelatyny (w wersji mięsno-jarzynowej). Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia galaretki.
Muchomorki jajeczno-pomidorowe
Składniki:
- 6 jajek
- 3 nieduże dojrzałe pomidory
- szczypiorek
- majonez
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać ze skorupek.
- Odciąć czubki u góry i dołu (aby można było ustawić na talerzu).
- Delikatnie wyjąć żółtka. Pognieść widelcem. Dodać sól, pieprz, łyżkę majonezu. Utrzeć na jednolitą masę i dodać pokrojony szczypiorek.
- Otrzymaną masę nałożyć delikatnie do połówek białek. Ustawić na talerzu.
- Umyć pomidory. Przekroić w poprzek. Nałożyć jak kapelusze na nóżki muchomorka z białek. Lekko przycisnąć. Ozdobić kropeczkami z majonezu.
Mazurek z andrutów z orzechami
Składniki:
- 1 opakowanie wafli prostokątnych lub kwadratowych
- 1 puszka masy krówkowej o wadze ok. 400 g
- 200 g łuskanych posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Wyłuskaj orzechy. Odłóż 20 sztuk do dekoracji mazurka. Resztę orzechów posiekaj.
- Posmaruj wafla masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami.
- Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij.
- Smaruj tyle wafli na ile wystarczy masy, pamiętając, by zakończyć waflem z masą, na której ułożysz odłożone wcześniej do dekoracji połówki orzechów.
- Całość włóż na noc do lodówki.