Pięć złotych zasad żywienia
24 marca 2013
W pierwszym z cyklu artykułów edukacyjnych nt. „1000 pierwszych dni dla zdrowia” piszemy o tym, co stanowi„Pięć złotych zasad żywienia” i o czym, powinien pamiętać każdy rodzic, który chce, by jego dziecko prawidłowo się rozwijało.
Zdrowa dieta= prawidłowy rozwój dziecka
Zdrowa dieta stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na optymalny wzrost i prawidłowy rozwój dziecka w czasie pierwszych trzech lat życia. Pod pojęciem tym rozumiemy:
urozmaicony i bogaty zestaw produktów żywieniowych, dostosowany do potrzeb dziecka w określonym wieku,
a także właściwą liczbę regularnie podawanych posiłków zawierających odpowiednią wartość energetyczną.
Zasada nr 1
Wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia dziecka
Mleko matki to najlepszy pokarm dla niemowlęcia, gdyż zawiera wszystkie potrzebne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, a dodatkowo chroni je przed chorobami i infekcjami. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne i dlatego znakomicie dostosowane do niedojrzałego jeszcze układu pokarmowego małego dziecka.
Nie ma żadnego innego pokarmu w początkowym okresie życia dziecka, który cechują takie unikatowe właściwości, jak mleko matki.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią do szóstego miesiąca życia włącznie, a następnie wprowadzanie posiłków uzupełniających oraz kontynuacja karmienia mlekiem kobiecym do dwóch lat lub dłużej.
Zasada nr 2
Zbilansowana dieta dziecka
Posiłki, które podawane są najmłodszym, powinny mieć następujące cztery podstawowe cechy, tj. powinny być:
- regularne,
- różnorodne,
- pełnowartościowe,
- prawidłowo zbilansowane pod względem energii i ważnych składników pokarmowych, takich jak białka, tłuszcz, witaminy oraz składniki mineralne, szczególnie żelazo i wapń.
W czasie przygotowywania potraw przeznaczonych dla dzieci należy korzystać wyłącznie z produktów spożywczych najwyższej jakości, takich jak: mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa.
Przy układaniu diety dziecka pomoc może stanowić będzie modelowy talerz żywieniowy, obrazujący udział poszczególnych grup produktów, który wyraża się w ilościach porcji w jadłospisie dziecka.
Zasada nr 3
Suplementacja witaminy D przez cały rok
Do prawidłowego rozwoju dziecka niezbędna jest witamina D. Jej niedobór może skutkować kruchymi kośćmi, wadami postawy a także złym funkcjonowaniem układów nerwowego i mięśniowego, jak również zmniejszeniem odporności organizmu. Przeciętna dieta najczęściej nie dostarcza jednak odpowiedniej ilości tego składnika, ponieważ ryby (łosoś, halibut), które są znakomitym źródłem witaminy D zbyt rzadko goszczą na naszych stolach i w jadłospisach dzieci.
Dlatego też specjaliści zalecają stosowanie suplementacji witaminy. D przez cały rok, jak również uzupełnianie potrzebnej dawki w produktach spożywczych wzbogaconych (np. mleko modyfikowane, kaszki zbożowe).
Aby zweryfikować, czy dziecko otrzymuje właściwą dla jego wieku dawkę witaminy D, należy skonsultować się z lekarzem pediatrą.
Zasada nr 4
Ograniczenie soli i cukru w diecie
Większość rodziców popełnia poważny błąd żywieniowy podając dzieciom za duże ilości soli i cukru z pożywieniem. Z badań wynika, że aż około 90% dzieci do trzeciego roku życia spożywa zbyt dużo soli, a 80% zbyt dużo cukru.
Zapominają, sól i cukier w nadmierny sposób obciążają rozwijający się dopiero co układ pokarmowy malucha i utrudniają tym samym jego prawidłowe działanie. Słodzone napoje, soki , słodycze a także inne dosładzane sacharozą produkty powodują rozwój próchnicy zębów, nadwagę oraz zaburzenia łaknienia i zaparcia. Dlatego przekonanie dziecka, ze zamiast słodyczy lepiej sięgnąć po owoc, powinno stać się podstawowym nawykiem żywieniowym.
Zasada nr 5
Pięć regularnych posiłków dziennie
Dla prawidłowego żywieniu dziecka bardzo istotna jest regularność spożywania posiłków oraz ich odpowiednia liczba. Maluch w ciągu pierwszych 1000 dni życia powinien otrzymać 5 posiłków w ciągu dnia:
- 3 posiłki podstawowe, czyli śniadanie, obiad i kolacja
oraz
- 2 posiłki uzupełniające – drugie śniadanie i podwieczorek.
Nie wolno zapominać o zalecanej przerwie pomiędzy posiłkami, która powinna wynosić ok. 3–4 godzin.
Ważne też, by dziecko – ze względu na małą pojemność żołądka - otrzumywało ilość pokarmu dopasowaną do jego indywidualnych potrzeb i jednocześnie zapewniającą własciwą ilość energii.
Rodzice powinni też pamiętać, że wprawdzie to oni decydują o tym, co je ich dziecko, ale to ono decyduje o ilości jedzenia.
Nie przekarmiaj dziecka – szanuj jego apetyt.
Iwona Trzcińska