Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Wiosenne gotowanie
29 kwietnia 2013
Tym razem zapraszamy do kuchni na wiosenne gotowanie razem z naszymi pociechami. Do potraw możemy użyć nowalijek (pietruszka, szczypiorek), które wspólnie niewielkim nakładem pracy i kosztów sami wyhodujemy w doniczce lub na balkonie.
Wiosenne gotowanie
Pomidory faszerowane fetą 
Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 200 g sera feta
- bazylia, oregano, natka pietruszki
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ.
Wydrążone pomidory delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok.
Fetę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory.
Przykrywamy odciętą częścią i układamy na grillowej patelni.
Pieczemy około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przyrządzone pomidory dobrze smakują z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem.
Kanapki z wędzoną rybą i szczypiorkiem
Składniki:
- chleb razowy
- 1 wędzona makrela
- 150 g startego żółtego sera
- ogórki konserwowe starte na tarce o grubych oczkach
- Dodatki wg uznania: rukola, pomidorki koktailowe i szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Makrelę starannie obrać ze skóry ości. Następnie rozgnieść widelcem, dodać starty ser żółty i ogórki. Wymieszać.
Doprawić do smaku (odrobina pieprzu, ulubione zioła)
Na pokrojone kromki chleba nałożyć pastę.
Przybrać pomidorkami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Krem z zsiadłego mleka/kefiru/maślanki
Składniki:
- ½ litra kwaśnego mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 porcje cukru waniliowego
- 2–3 łyżeczki żelatyny w proszku
- Szklanka odsączonych malin albo truskawek (z kompotu, surowych lub mrożonych)
Sposób przyrządzenia:
Mleko miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (można również ubić trzepaczka do piany).
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do zmiksowanego mleko. razem krótko miksujemy.
Dno salaterki, pucharku pokrywamy owocami i zalewamy kremem.
Zostawiamy na 2–3 godziny do zastygnięcia w chłodnym miejscu
JK