Dziecko | Rytmy Zdrowia » Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Wiosenne gotowanie
Reklama Magnum Junior
Reklama Magnum Junior
Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Wiosenne gotowanie

29 kwietnia 2013

Tym razem zapraszamy do kuchni na wiosenne gotowanie razem z naszymi pociechami. Do potraw możemy użyć nowalijek (pietruszka, szczypiorek), które wspólnie niewielkim nakładem pracy i kosztów sami wyhodujemy w doniczce lub na balkonie.

Wiosenne gotowanie

Pomidory faszerowane fetą pomidory faszerowane fetą

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 200 g sera feta
  • bazylia, oregano, natka pietruszki

Wykonanie:

Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ.

Wydrążone pomidory delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok.

Fetę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory.

Przykrywamy odciętą częścią i układamy na grillowej patelni.

Pieczemy około 15 minut.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przyrządzone pomidory dobrze smakują z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem.

kanapka z wędzoną rybaKanapki z wędzoną rybą i szczypiorkiem

Składniki: 

  • chleb razowy
  • 1 wędzona makrela
  • 150 g startego żółtego sera
  • ogórki konserwowe starte na tarce o grubych oczkach
  • Dodatki wg uznania: rukola, pomidorki koktailowe i szczypiorek lub pietruszka do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Makrelę starannie obrać ze skóry ości. Następnie rozgnieść widelcem, dodać starty ser żółty i ogórki. Wymieszać.

Doprawić do smaku (odrobina pieprzu, ulubione zioła)

Na pokrojone kromki chleba nałożyć pastę.

Przybrać pomidorkami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Krem z zsiadłego mleka/kefiru/maślanki

Składniki:

  • ½ litra kwaśnego mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 porcje cukru waniliowego
  • 2–3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Szklanka odsączonych malin albo truskawek (z kompotu, surowych lub mrożonych)

 Sposób przyrządzenia:

Mleko miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (można również ubić trzepaczka do piany).

Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do zmiksowanego mleko. razem krótko miksujemy.

Dno salaterki, pucharku pokrywamy owocami i zalewamy kremem.

Zostawiamy na 2–3 godziny do zastygnięcia w chłodnym miejscu

JK

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X