Wesoło, kolorowo i zdrowo w kuchni. Przepisy na pierwsze spotkanie
20 lutego 2013
Na pierwsze spotkanie w naszej kuchni proponujemy przygotowanie razem z dzieckiem dwu potraw z niezbyt skomplikowanym sposobem przyrządzenia. Dziecko będzie miało radość z pomagania nam, a przy okazji otrzymamy smaczne jedzenie, które z pewnością chętnie spróbuje.
Spotkanie pierwsze
Domki z herbatników
Składniki:
- 2 paczki herbatników
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- 1 opakowanie kremu czekoladowego
- drobne cukierki
- żelki
- płatki migdałowe
Sposób przyrządzania:
- Przyrządzić krem według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
- Posmarować kremem herbatnik, przykryć drugim, posmarować, przykryć, w ten sposób przygotować 4 podstawy domków.
- Kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałym kremem, na każdą podstawę domku położyć łyżeczkę masy.
- 8-9 herbatników posmarować przygotowaną polewą (torebkę należy włożyć do gorącej wody, zrobić otwór i wycisnąć).
- Ułożyć po dwa, aby tworzyły daszek, na górę wycisnąć trochę polewy, żeby dokładnie je zlepiła.
- Ozdobić domek cukierkami, żelkami, płatkami migdałów. Po przygotowaniu deseru włożyć domek do lodówki.
Owocowe szaszłyki
Składniki:
- 1 banan
- 1 żółte kiwi
- kilka słodkich truskawek
- kilka minibiszkoptów
- mała kiść winogrona
- patyczki do szaszłyków
Sposób przyrządzania:
- Owoce nabijamy na patyczki tworząc wesołe ludziki z kapeluszem na głowie.
- Buźki możemy zrobić pisakami cukrowymi i dokleić cukrowe oczy.