Dziecko | Rytmy Zdrowia » Wesoło i kolorowo w kuchni. Pora pachnących warzyw i owoców
Reklama Magnum Junior
Reklama Magnum Junior
Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama Nagłówek Reklama

Wesoło i kolorowo w kuchni. Pora pachnących warzyw i owoców

2 czerwca 2013

Sezon pachnących owoców rozpoczynają truskawki, gonią je czereśnie, kolorowe porzeczki, agrest, najwcześniejsze jabłka – soczyste i chrupiące papierówki, maliny, jeżyny, wiśnie, gruszki i tak dalej…, aż przyjdzie pora późnych jabłek i fioletowych, pachnących węgierek.

A do tego pierwsze czerwono-białe rzodkiewki, zielone jak węże ogórki i czerwone o przeróżnych kształtach pomidory – najlepiej z własnego ogródka, bo wtedy mamy gwarancję nie tylko witamin ale i zdrowia.

Pora pachnących warzyw i owoców

Zielona sałata z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • główka zielonej sałaty
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w ósemki.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i pokroić na nieduże kawałki.

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na strzępy.

Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić widelcem.

Umyte pomidory pokroić w ósemki, ogórek umyć i pokroić w plasterki razem ze skórką, a rzodkiewki – w ćwiartki.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Babeczki ze świeżymi owocami

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • owoce – maliny, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki i co kto lubi
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.

Do produktów sypkich dodać pokrojoną margarynę i jajko, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Foremki wysmarować margaryną i wysypać mąką.

Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki.

Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Przed wyjęciem z foremek, babeczki lekko wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i nakładać do babeczek.

Umyte i osuszone owoce układać na śmietance. Można polać „glazurą” z tężejącej galaretki.

Sorbet malinowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 30 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 20 dg cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1 litr soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2-5 łyżek cukru
  • 1/4 litra wody

Wykonanie:

Maliny zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski, czekać 2 godziny.

Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 godziny. Sok z pomarańczy osłodzić do smaku.

Przygotowac gęsty syrop z cukru i wody, wymieszać z sokiem pomarańczowym i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Wyjąć, chwilę rozmrażać, ponownie zmiksować i wstawić do zamrażarki a następne 2 godziny.

Łyżką do lodów nakładać oba sorbety do pucharków i podawać.

JK

 

Informacja o plikach Cookies
Ta strona internetowa używa plików Cookies. Korzystanie z witryny bez dokonania zmian 
w ustawieniach Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce, kliknij Czytaj więcej.

X