Wesoło i kolorowo w kuchni. Pora pachnących warzyw i owoców
2 czerwca 2013
Sezon pachnących owoców rozpoczynają truskawki, gonią je czereśnie, kolorowe porzeczki, agrest, najwcześniejsze jabłka – soczyste i chrupiące papierówki, maliny, jeżyny, wiśnie, gruszki i tak dalej…, aż przyjdzie pora późnych jabłek i fioletowych, pachnących węgierek.
A do tego pierwsze czerwono-białe rzodkiewki, zielone jak węże ogórki i czerwone o przeróżnych kształtach pomidory – najlepiej z własnego ogródka, bo wtedy mamy gwarancję nie tylko witamin ale i zdrowia.
Pora pachnących warzyw i owoców
Zielona sałata z tuńczykiem i jajkiem
- główka zielonej sałaty
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 2 nieduże ziemniaki
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w ósemki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i pokroić na nieduże kawałki.
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać palcami na strzępy.
Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić widelcem.
Umyte pomidory pokroić w ósemki, ogórek umyć i pokroić w plasterki razem ze skórką, a rzodkiewki – w ćwiartki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Babeczki ze świeżymi owocami
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- owoce – maliny, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki i co kto lubi
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.
Do produktów sypkich dodać pokrojoną margarynę i jajko, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Foremki wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki.
Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Przed wyjęciem z foremek, babeczki lekko wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i nakładać do babeczek.
Umyte i osuszone owoce układać na śmietance. Można polać „glazurą” z tężejącej galaretki.
Sorbet malinowo-pomarańczowy
Składniki:
- 30 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
- 20 dg cukru pudru
- 2 cytryny
- 1 litr soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2-5 łyżek cukru
- 1/4 litra wody
Wykonanie:
Maliny zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski, czekać 2 godziny.
Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 godziny. Sok z pomarańczy osłodzić do smaku.
Przygotowac gęsty syrop z cukru i wody, wymieszać z sokiem pomarańczowym i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Wyjąć, chwilę rozmrażać, ponownie zmiksować i wstawić do zamrażarki a następne 2 godziny.
Łyżką do lodów nakładać oba sorbety do pucharków i podawać.
JK